Biografie: Eeuwke van der Wal

Vroeger wilde ik cowboy of indiaan worden maar op mijn twaalfde wist ik het zeker, ik word tamboer! In het centrum van Leeuwarden werd op maandag avond gerepeteerd door een tamboerkorps. Op een dag heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben naar binnen gegaan. Ik werd lid van de stichting LJT (Leeuwarder Jeugd Tamboerkorps). Ik had géén idee dat één van de onderdelen van deze stichting het Pasveerkorps was.


Ik heb me suf gerepeteerd, onder de bezielende leiding van Sjoerd Westra (nu een icoon in de mars- en showband wereld) groeide ik uit tot een, matige, tamboer. Na twee jaar oefenen ging ik over naar het Jeugdkorps (Pasveer) en begon met optreden en uiteraard concoursen bezoeken. In het jaar waarin ik zestien werd ging ik over naar mijn ideaal het Pasveerkorps. Na een prachtige tijd was voor mij eind 1975 al weer tijd geworden om te stoppen. Ik kreeg een baan in de Horeca en moest ook werken op zaterdag en zondag en die combinatie met Pasveer was één die absoluut niet kon.

Later heeft iemand mij wel eens verteld dat ik nog altijd gek van deze muziek wereld ben omdat ik het destijds gevoelsmatig niet heb kunnen afmaken, het zou kunnen!

Na een periode van twee jaar in de Horeca kwam ik terecht bij de drumband van de PTT Harmonie en werd later kapelmeester van de Schutterij, een in traditioneel uniform gestoken blaaskapel.

Begin jaren tachtig ben ik gestopt in de Hafabra wereld. Ik werd presentator/verslaggever bij de Friese Zieken Omroep. In die hoedanigheid ben ik met Pasveer in 1985 naar het Wereld Muziek Concours in Kerkrade gegaan. Pasveer won dat jaar de nationale titel (vaandel) in de marswedstrijd.
Dat verslag en de manier waarop ik het presenteerde was voor het toenmalige bestuur van Pasveer reden om mij te vragen of ik in augustus van dat jaar de presentatie wilde doen van het 25 jarig jubileum van de stichting LJT.
“Mijn” oude club die mij vroeg de presentatie van dit feest te doen?
Ik was vereerd, ik had weliswaar nog nooit een presentatie gedaan maar ik heb me er doorheen geslagen. Dat dit is opgevallen blijkt wel uit het feit dat ik in dat zelfde jaar direct voor Taptoe Leeuwarden ben gevraagd.
Met een onderbreking van vijf jaar ben ik nog steeds als Speaker aan dit evenement verbonden.

Daarna heb ik veel Taptoe’s en concerten gedaan. Sommigen al jaren, sommigen sinds kort. Harkema, Stiens, Hoensbroek, Sneek, Arnhem, Appelscha, Harlingen, Leiden en Minnertsga heb ik gepresenteerd.

Daarnaast presenteer ik ook nog artiestengala’s, cd presentaties, bedrijfsjubilea enz, enz.
Nee ik ben géén beroeps maar vind het wel heerlijk om nog steeds in dit wereldje mijn steentje bij te dragen en dat alles onder het mom van:
afspraak is afspraak” en “een man een man, een woord een woord